Volkswagen Grubu modellerinin yarısını sonlandırıyor
Volkswagen Grubu, ürün gamında kapsamlı bir küçülme adımı atacağını ve portföyündeki modellerin yaklaşık yüzde 50’sinin programdan çıkarılacağını açıkladı. Şirketten yapılan resmi duyuruda bu kararın “müşteriye en yüksek katma değeri sağlayan ve Grup için en fazla değer üreten” ürünlere öncelik verme stratejisinin bir parçası olduğu belirtildi.
Açıklamaya göre, hayatta kalan modellerin opsiyon seçeneklerinde de ciddi bir kırpma yapılacak; opsiyon listelerinin yaklaşık yüzde 75 oranında azaltılması planlanıyor. Grup içindeki bazı modellerin üretimden kalktığı veya kalkacağı daha önce gündeme gelmişti; Volkswagen cephesinde Touareg ve Touran’ın minivan versiyonları ile T‑Roc Convertible gibi modeller kaldırılırken, Audi tarafında TT, R8 ve Q8 üretiminin durduğu, Porsche’nin ise orijinal Macan üretimini bu ayın sonunda sonlandıracağı haberleri paylaşılmıştı.
Şirket bu adımı kârlılığı artırmak, Ar‑Ge ve yatırım kaynaklarını yüksek katma değerli ürünlere yönlendirmek amacıyla attığını belirtse de, kararın global tedarik zinciri, bayiler ve son tüketici üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek. Volkswagen Grubu kararın “aniden uygulamaya konduğunu” vurguluyor; ancak detaylı model listeleri ve takvim ilerleyen dönemde netleşecek.
Türkiye açısından bu adımın etkileri gerçek olabilir: Volkswagen, Audi ve Skoda gibi markalar yerli pazarda yaygın olduğundan, üretimden kalkacak modellerin bulunurluğu azalabilir, bayilerde seçenek daralabilir ve belirli modellerin 2. el değerleri kısa vadede dalgalanabilir. Ayrıca opsiyon azalması, müşterilerin alım kararlarını ve paket tercihlerini değiştirebilir. Sürecin nasıl işleyeceği ve hangi modellerin kesinlikle sonlandırılacağına dair ek açıklamalar geldikçe okuyucularımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz.
