İkinci el araç fiyatları 2026’da gerilemeye başladı
Cardata verilerine göre 2026’nın ilk yarısında ikinci el otomobil ve hafif ticari araç pazarı hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre daraldı. İkinci El Araç Fiyat Endeksi Aralık 2025’te 103,4 iken Haziran 2026’da 102,1’e geriledi; Temmuz ayında ise endeks 100,4 seviyesine düştü. Böylece yılın ilk yarısında nominal olarak yaklaşık yüzde 1,3 gerileme görüldü.
Şirketin değerlendirmesine göre fiyatlardaki düşüş hızlandı; mart-haziran döneminde üst üste aylık düşüşler kaydedildi ve Temmuz’da yüzde 1,6’lık bir gerileme yaşandı. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, adet bazında ikinci el pazarının sıfır kilometreye göre daha dirençli kalabildiğini ancak fiyat, talep ve satış hızında belirgin zayıflama olduğunu belirtti.
Düşüşün başlıca nedenleri arasında yüksek mevduat faizleri, taşıt kredisi faizlerinin ve krediye erişimin zorluğu ile sıfır kilometre araçlardaki agresif kampanyalar yer alıyor. Özellikle 1-3 yaş aralığındaki ikinci el araçlar, sıfır kilometredeki indirimler ve avantajlı finansman nedeniyle baskı altında kalıyor. Cardata’nın mevcut senaryosuna göre kısa vadede güçlü bir fiyat artışı beklenmiyor; aylık ortalama yüzde 1,5–2,5 aralığında gerileme devam ederse yıl sonuna kadar kümülatif olarak yaklaşık yüzde 7–12 ilave nominal düzeltme olabileceği öngörülüyor.
Bu gelişme, alıcılar için fırsatlara işaret ederken, satıcılar ve ikinci el işletmeleri açısından sıkıntıları beraberinde getirebilir. Ekonomik parametrelerde değişiklik olmaması durumunda, ikinci el araç piyasasında reel fiyat kayıpları devam edebilir ve tüketici davranışları sıfır kilometre kampanyalarına daha fazla yönelme eğiliminde şekillenebilir.
